петак, 24. октобар 2014.

Bosanska izborna drama

U Bosni i Hercegovini se još uvek čekaju konačni rezultati opštih izbora, održanih u nedelju 12.10. 2014, a na kojim su birani članovi Predsedništva, predsednik Republike Srpske, te predstavnici u zakonodavnim telima na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou. Premda su raznorazne stranačke zastave praćene sirenama prolazile ulicama Sarajeva, Mostara i Banja Luke,  a sve u znak slavlja i pobede, daleko od toga da Bosna i Hercegovina ima izborne pobednike.


BOSANSKA IZBORNA DRAMAUloge:

Stranka demokratske akcije (SDA)
Od prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini (1990.), SDA je ostala nezaobilazni politički faktor, koji je i nakon rata, uspeo da održi ključnu ulogu u bošnjačkom političkom krugu. Osnovana od strane Alije Izetbegovića, koji je vodio zemlju u ratu 1992.-1995., danas je predvođena njegovim sinom, Bakirom, kojem su ovi izbori bili trka za drugi mandat u Predsedništvu, ali i potvrda u borbi za prevlast u unutarstranačkim gibanjima. Stranka demokratske akcije jedna je od pridruženih članica Evropske narodne stranke (EPP-a).

Socijaldemokratska partija (SDP)
SDP se kao politički pokret, ali i pravno gledano, smatra strankom-naslednicom Saveza komunista Bosne i Hercegovine. Na čelu SDP-a nalazi se Zlatko Lagumdžija, koji je u poslednjem mandatu bio na funkciji ministra spoljnih poslova. Programski, SDP-ovo političko delovanje se može smatrati tek nominalno levo orijentisanim. Socijaldemokrati su 2000. uspeli preuzeti vlast u entitetu Federacija BiH, pod širom koalicijom „Alijansa za promjene“. Nakon toga je usledio krah, od kojeg su se oporavili tek 2010., sa velikom pobedom. U četiri godine će SDP proći period koalicije sa SDA, ali i unutrašnji raskol, koji je doveo do odlaska Željka Komšića, člana Predsedništva BiH, te jednim do ključnih lica SDP-ove kampanje „Država za čovjeka“ iz oktobra 2010.

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH)
HDZ BiH je politička stranka osnovana kao podružnica zagrebačkog HDZ-a, te je zajedno sa SDA i SDS-om, jedna od stranaka pobednica prvih izbora devedesetih. Ubrzo nakon izbora, u stranci su preovladale struje iz Zapadne Hercegovine, što će ostati i ključna izborna baza u godinama nakon rata. Jedini ozbiljniji raskol dogodio se 2006. godine, kada su zastupnici HDZ-a oborili dogovoreni paket amandmana na Ustav BiH, nakon čega je ta struja, predvođena Božom Ljubićem i Martinom Ragužom formirala HDZ 1990.

Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990)
Predstavlja se kao druga stranka po snazi u hrvatskom biračkom korpusu. Nakon izbora 2010., postojala je šansa da HDZ 1990 uđe u tzv. 'platformu' sa SDP-om i SDA, međutim stavljanje na stranu sa HDZ BiH, nateralo je stranke iz Sarajeva na uključivanje HSP-a i Narodne stranke radom za boljitak u federalnu vlast. Na čelo stranke je 2013. došao Martin Raguž, te značajno promenio retoriku i programsko delovanje HDZ 1990, čime se stranka isprofilirala u odnosu na HDZ BiH i njenog lidera Dragana Čovića.

Savez za bolju budućnost (SBB)
SBB se pozicionira kao stranka desnog centra. Osnovana 2009. godine od strane Fahrudina Radončića, iza sebe ima snažnu podršku Dnevnog avaza, kao najtiražnih printanog medija u zemlji. Na Opštim izborima 2010., Radončiću je pobeda za člana Predsedništva izmakla za 20 hiljada glasova.

Demokratska fronta (DF)
Demokratska fronta – Željko Komšić, nastala je po raskolu između Komšića i Lagumdžije, gde se kao motivi u javnosti navode detalji sporazuma HDZ BiH - SDP, kojima se uvode izmene načina izbora članova Predsedništva i delegata Doma naroda. DF je brzo narastao kao ozbiljna politička alternativa, a stranka će za člana Predsjedništva kandidovati Emira Suljagića, za kojeg se, pored Komšića, vezivao uspeh SDP-a iz 2010. godine.

Srpska demokratska stranka (SDS)
Osnovana od strane Radovana Karadžića, SDS je na izborima 1990. bila treća karika u lancu 'anti-komunističke' koalicije. U toku rata, a praktično sve do 2006. osim jednog kraćeg perioda sukoba na liniji Banja Luka-Pale, (kada se SNSD dohvatio vlasti uz podršku međunarodne zajednice) SDS je suvereno vladao političkom scenom u entitetu Republika Srpska. Na ovim izborima, SDS je okupio koaliciju „Savez za promjene“, koja je dala zajedničke kandidate za člana Predsedništva BiH (Mladen Ivanić, PDP) i predsednika RS-a (Ognjen Tadić, SDS) kao jedinstvena opozicija protiv SNSD-a.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)
U svojim začecima, SNSD se percipirao kao politička alternativa SDS-u, te su 1998.,  uspeli formirati manjinsku vladu u RS-u. To je bilo kratkog daha, te se za izmenjenom retorikom, Milorad Dodik vraća na vlast u RS-u par godina kasnije, koristeći urušenost SDS-a, kada osvaja izbore 2006. godine, te pruzima dominaciju u Banjoj Luci.


Stranka demokratske akcije nastavila je rast koji je postigla na lokalnim izborima 2012. godine, dok je zamenik predsednika ove stranke Bakir Izetbegović, ubedljivo pobedio na izborima za Bošnjačkog člana predsedništva. Pobednik prošlih izbora, Socijaldemokratska partija je u četiri godine izgubila skoro 200 hiljada glasova i nalazi se pred ambisom. HDZ BiH je dobio većinu među glasačima hrvatske nacionalnosti, barem među onim listićima koji nisu završili kao 'nevažeći'  a njihov predsednik Dragan Čović je postao Izetbegovićev  saputnik zauzevši 'hrvatsku' stolicu u Predsedništvu. 

Iako je po svim ocenama imao ubedljivo najbolju kampanju Martin Raguž, predsednik HDZ 1990 nije uspeo u svojoj trci za člana predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

SNSD je zadobio ozbiljan udarac u RS-u, ali su sve prilike da će se barem Dodik zadržati na poziciji predsednika RS-a, kada su ga već razočarale njegove stranačke kolege. Premda bi u Narodnoj skupštini RS-a trebao računati na 'mekanu' većinu, zajedno sa strankama koje su podržale njegovu kandidaturu, neizvesno je da li će se stvari razvijati po predizbornom kursu..

Nakon 30 dana zvanične kampanje, ali i one nezvanične koja traje još od februarskih protesta, može se zaključiti da je snažna partijska infrastruktura dobila i ove izbore. Između emocije (poruke) i tehnike (organizacije) opet je pobedila organizacija. Sa oko 40 hiljada 'belih listića' u Federaciji i 29 hiljada u RS-u, te još oko 36 hiljada nevažećih u Federaciji i 18 hiljada u RS-u po 'drugom kriterijumu', dogodio se potpuni fijasko izbornog monitoringa. Iako zvanični izvještaji navode da su izbori prošli 'u demokratskoj i fer atmosferi i u skladu sa izbornim zakonom i pravilima, uz manji broj nepravilnosti i incidenata', malo je prostora za verovanje u čist završni račun.


ISTRAŽIVANJA

BiH je evropska zemlja u kojoj je možda najteže raditi istraživanja javnog mnenja. 3 naroda koja su ratovala, strah, davanje socijalno prihvatljivih odgovora umesto istinitih, su samo neki od razloga. No, tu se spisak problema ne završava. Najveći se nalazi u tome da je poslednji popis stanovništva uradjen još 1991 godine, a onaj koji je rađen 2013 godine (pod ogromnim političkim pritiscima) još uvek nije dostupan istraživačima. Ipak nekoliko agencija, ali i stranka, se upustilo u ovu avanturu. Ono što je za sva istraživanja bilo jedinstveno je odgovor na pitanje u kom pravcu BiH kao država ide. Wrong direction kao odgovor je davalo 90% ispitanika dok je u nekim istraživanjima taj broj išao čak do 95%, što je neslavni svetski rekord za koji ja znam. Čak je i kod stanovnika Somalilenda ovaj procenat bio niži. Kada se radi o problemima istraživanja su otkrila da od 58% do 65% ispitanika na prvo mesto stavlja ekonomske probleme pogotovu one povezane sa nezaposlenošću. Na drugom mestu je u svim istraživanjima bilo siromaštvo i njega je kao problem društva navelo oko 12% ljudi u zavisnosti od agencije. Tek na trećem mestu se nalazio večiti problem zemalja na Balkanu – korupcija - koju je kao najveći problem navelo u proseku 11% ljudi.  

Ono što su istraživanja takođe sve vreme pokazivala je bilo niska izlaznost na izbore. Po svim agencijama i po nekoj mojoj metodologiji, ona je u junu bila na nivou 48% dok je samom izbornom kampanjom podignuta do nezadovoljavajućih 53%. Ipak, ne treba zanemariti da se u Bosni i Hercegovini među redovne glasače računa i brojna dijaspora sa važećim ličnim kartama, koji, ukoliko se ne prijave za 'glasanje putem pošte' budu uračunati u redovne biračke spiskove u mjestima prebivališta u zemlji. Razloge za apstinenciju su, gotovo pred samu izbornu kampanju izneli u svom radu 'Apstinenti u Bosni i Hercegovini' – autori Srđan Puhalo i Nada Perišić.[1] Njihove nalaze iz 2013 godine su potvrdila i istraživanja u kojima su odgovori na pitanje zašto ne izlazite na izbore bili – izborima se neće ništa promijeniti (32%), razočaran sam u političke stranke i kandidate (25%), nemam za koga glasati (24%)... Mogući razlozi kod onih koji su razmišljali o tome da ipak izadju su bili: da se povuku političari koji su dugo na vlasti, a da dodju novi (24%), promene na bolje (24%) i da stranke u prvi plan istaknu mlade ljude (22%)...

KAMPANJA
Junsko istraživanje, koje je za NDI sproveo IPSOS BiH je pokazalo da Vlade i F BiH ali i RS nemaju poverenje građana. Čak 79% ispitanika je dalo negativnu ocenu Vladi F BiH, a vlada RS je dobila 63% negativnih ocena. Većina stranka je ovaj podatak ozbiljno shvatila i kampanju se vodili kao da nikada u vlasti nisu bili.

Iako su i oni imali pristup ovim brojevima, najzanimljiviji pristup kampanji, kasnije će se pokazati potpuno pogrešan, imala je  SDP BiH koja je zadržala liniju odbrane 'urađenog' u prethodnom periodu. Oni su ovakvom kampanjom preuzeli na sebe sve zasluge, ali i svu odgovornost za lošu ekonomsku situaciju u zemlji. Odluka da će se sredstva za bilborde uplatiti u fond za nastradale od poplava je bila dobra, ali za neku drugu zemlju i neku drugu stranku. Kasnije, kada su se ipak neki bilbordi pojavili – dodatno su srušili ionako mali kredibilitet stranke i njenog lidera. Kampanja koja je čak počela kao pozitivna, završila je u potpuno negativnom tonu – okrenuta isključivo protiv DF-a i njihovog lidera Željka Komšića.

Ova strategija SDP BiH je potpuno odgovarala SDA, koja je na sličan način na marginu cenzusa 2010. poslala ranijeg vernog koalicionog partnera, Stranku za Bosnu i Hercegovinu. Potpuno u svom filmu, sa čvrstim i jasnim message box-om, bez obraćanja pažnje na protivnike, govorili su kao da nikada u vlasti nisu bili. Iako su bili meta stalnih napada, pre svega DF-a i SBB-a, funkcioneri SDA su se uzdržali od uzvraćanja paljbe. Kampanju su dobili – tehnikom, odnosno stranačkom infrastrukturom. Za sve u BiH iznenađenje je bila out-door kampanja SDA. Izuzetan broj bilborda sa likom kandidata Bakira Izetbegovića prvi dan zvanične kampanje preplavio je BiH. Odmah za bilbordima je sledio talas plakata po banderama (tzv banderaša), istog dizajna kao bilbordi, sa neverovatnom količinom različitih likova i imena. Iako je u prvom trenutk izgledalo kao šum u kampanji, vremenom sam shvatio da je strategija odlična i da podržava osnovni slogan njihove kampanje – U jedinstvu je snaga.

Po svim istraživanjima na najsnažnijim startnim pozicijama početkom jula bili su Demokratska fronta, novoformirana politička opcija, nastala raskolom između Željka Komšića i Zlatka Lagumdžije u SDP-u te Savez za bolju budućnost, Fahrudina Radončića.
Kampanja DF-a je počela kao liderska kampanja njihovog predsedničkog kandidata Emira Suljagića, zajedno sa Komšićem, jednim od retkih lidera koji je imao pozitivne ocene građana u relevantnim anketama. DF i pre svega Emir Suljagić su imali priliku da se snažnom porukom i pozitivnom kampanjom profiliraju kao jedini ozbiljni oponenti Bakiru Izetbegovićvu i SDA. Međutim, većina poruka se pretvorila u napade protiv Izetbegovića i SDA ali i protiv Zlatka Lagumdžije i SDP BiH. Sama negativna kampanja nije loša – pogotvu ukoliko želite da napravite crno-belu sliku. Ipak negativna kampanja, a toga su morali da budu svesni stratezi DF-a, smanjuje izlaznost što odgovara stranci koja ima bolju organizaciju i više core glasača. SDP BiH se na ove napade 'pecao' i odgovarao. SDA je ćutao i preko 'prijateljskih' medija zasipao negativnostima DF a posebno Emira Suljagića. Poslednja adut karta, stratezima DF-a su bili TV dueli. Izborni tim SDA je doneo odluku da se Izetbegović ne pojavi ni na jednoj od televizijskih debata sa protivkandidatima, te je tako izbegnuta direktna konfrontacija sa Suljagićem, u kojoj bi vrlo verovatno izgubio.
Manjak reakcije Izetbegovića zapravo je onemogućio razvoj kampanje u kojoj bi DF utvrđivao pravila. Umesto da stratezi promene kampanju, koja nema efekta – bezidejno su se držali postojeće. Premda prema početnim trendovima vodeći, poslednje dve nedelje kada su svi bili u kampanji, činilo se da se poruke DF-a jednostavno gube. S tim će se poklopiti i panični napad u poslednjoj nedelji kampanje na Martina Raguža. Akcija plakatiranja Sarajeva i nekih drugih gradova vođena je amaterskom logikom da negativnom porukom bošnjački kandidati mogu uzeti natrag glasove koje je pokupio Raguž. Rezultat je postignut, ali je otišao u drugom smeru. Glasači Raguža se nisu vratili 'svom' korpusu, već su izbegli u apsistnente. Na ovaj način, plakati su samo radili za rezultata Dragana Čovića. Istovremeno, u toj poslednjoj nedelji će deo glasača u Sarajevu, preći svom 'najpoželjnijem drugom izboru', Našoj stranci, što je uvelo Dennisa Gratza u Parlament Federacije.


Na drugoj strani, Dragan Čović, poznat po svojim ranijim dogovorima i savezništvom sa Miloradom Dodikom, kao i činjenicom da je ove godine u Busovači organizirao i prisustvovao dočeku Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca po njegovom izlasku na slobodu, svakako je percipiran kao znatno lošija opcija u izboru dvojice koji bi sutra zauzeli 'hrvatsku' stolicu u ulici Maršala Tita.

Otvorenim te potpuno dezorijentisanim napadom na Raguža u posljednjih sedam dana, u javnosti su stigla nastojanja da se Raguž izjednači sa Čovićem, pre svega s ciljem umanjenja njegove podrške u bošnjačkom biračkom korpusu. Ovo je posebno interesantno iz ideološke perspektive, ako ideologije ispred interesa u Bosni uopšte ima, budući da je Demokratska fronta nastala odlaskom Komšića iz SDP-a povodom sporazuma Lagumdžija-Čović. DF-u je moralo biti jasno da je raditi protiv Raguža, značilo raditi direktno za Čovića, koji će i nakon izbora zagovarati razdvajanje izbornih jedinica za dva člana Predsjedništva iz Federacije, što je temelj spomenutog dogovora i ključnog, javnosti poznatog, raskola između Željka i Zlatka.

Iz ovako očajne strategije kampanje DF-a kao pobednici izlaze Čović i Izetbegović. Smrt predsednika Stranke demokratske akcije, Sulejmana Tihića, te njegovo ranije dugotrajno odsustvo iz vodstva stranke, ali možda i činjenica da Izetbegovićevi unutarstranački oponenti nisu imali siguran drugi 'pik', rezultirali su da ovog oktobra on isprati rezultat stranke, što na ranijim izborima nije bio slučaj. U toj borbi, Fahrudin Radončić je zadržao svoju bazu, te se na kraju našao na drugom mestu, uz porast broja glasova. Za postizborne koalicije je važno njegovo prvo obraćanje, u kojem, pored SBB-ovog, navodi i dobar rezultat DF-a. Međutim, u toj računici će svakako biti prisutna SDA i HDZ BiH u Federaciji. Sve će zavisiti od toga koliko će stranke težiti koaliciji na svim kantonima, i u entitetu, ili će ovi procesi ići u različitim smerovima.

Kod stranaka najveće iznenađenje ovih izbora je za mene bila Naša stranka. Iako nisu uspeli da uđu u sve Parlamente za koje su se kandidovali, njihova kampanja je oduševila sve stručnjake. Uspeh je utoliko veći ukoliko se zna da je bila odrađena sa malo novca, bez jasnog lidera, ali uz mnogo štandova, najbolju internet kampanju i kampanjom od vrata do vrata u poslednjoj nedelji kada je to i najvažnije. Još veće iznenađenje izbora je bio direktan prolazak predsednika Naše stranke, Dennisa Gratza, u Federalni parlament iz Kantona Sarajevo, iako je u aprilu mesecu bio gotovo nepoznat široj javnosti. Njihov rezultat potvrđuje da je BiH potrebna snažna građanska opcija koja bi se našla na suprotnoj strani od nacionalnih i nacionalističkih stranka.

S druge strane u RS-u, Ivanić vodi 'za dlaku' u trci za člana Predsjedništva BiH. Između stranaka koje su podržale kandidaturu Mladena Ivanića pod koalicijom 'Savez za promjene' (između ostalih SDS i PDP), te onih koji stoje iza Željke Cvijanović (prvenstveno SNSD i DNS), u veoma maloj razlici presudne glasove donela je bošnjačka povratnička zajednica, a 'podebljanu' prednost Ivanić može očekivati po pristizanju glasova iz inostranstva. Ovo se dogodilo, usprkos prisutnim lokalnim dogovorima na terenu, te 'uputstvima' povratnicima da glasaju za Cvijanovićevu, a o kojima je brujala javnost u RS-u posljednjih dana kampanje.


Vraćajući se na priču sa početka iz RS-a, treba reći da je SDS već bio direktan te odbio ideju 'velike' koalicije sa SNSD-om. „Domovina“, koalicija bošnjačkih i hrvatskih stranaka u RS-u, imaće pet ili šest mandata, te bi mogla biti prevaga za stabilniju vladu u ovom bh. entitetu, ali i veza sa državnim nivoom. Imajući u vidu da je SNSD ranije odbio mogućnost koaliranja sa „Domovinom“, ostaje otvorena mogućnost da SDS, PDP, NDP, te konačno „Domovina“, uz račun prelaska podrške nekog od Dodikovih predizbornih 'saveznika', ipak dođu do većine za novu Vladu RS. No, to će zavisiti od dinamike pregovora za formiranje većine na državnom nivou, te onom u Federaciji.

Izborna kampanja je završena. Osim lica sa plakata koja su uzela tri stolice u Predsedništvu, kompleksnost političkog sistema Bosne i Hercegovine malo kome ostavlja na slobodu da kaže 'ko je pobednik' te 'da li će biti loše ili gore.' Svi tuneli i mostovi su već svečano otvoreni. Baloni izduvani, torte pojedene, a jakne sa predizbornih skupova spakovane. Meseci pred nama će, onako više birokratski, biti praćeni snažnim radom na izmeni sistematizacije radnih mesta. Državnih naravno, niste valjda poverovali u onih novih 100 000? 

This text and its content is copyright of Tomislav Damnjanović. All rights reserved.

Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited other than the following:• you may print or download to a local hard disk extracts for your personal and non-commercial use only• you may copy the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website as the source of the material

You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content. Nor may you transmit it or store it in any other website or other form of electronic retrieval system. 


Нема коментара:

Постави коментар