субота, 5. децембар 2015.

Kako izabrati kandidata za narodnog poslanika

Kad je Andy Warhol pre tridesetak godina proricao buduću slavu svakom pojedinom Zemljaninu, on je mislio da će ona trajati 15 minuta. Pokazalo se da je bio dobar prorok što se tiče slave, ali je malo preterao što se tiče njenog trajanja, jer evo, na talasu reality televizije ta slava je spala na 5 minuta. Možda i manje.

Vidim svi se nešto čude oko izjava gospođice (gospođe?) narodne poslanice. Uopšte mi nije jasno zašto. Takvih i sličnih imate u svim partijama - ne samo u Srbiji već u svim zemljama u okruženju. Zato čuđenju nema mesta. Ona je samo bila u pravom trenutku, na pravom mestu, pokrećući pravu temu kako bi se dokopala svog parčeta popularnosti. Danas ona - sutra neko drugi. Danas ona iz vlasti, sutra neko iz opozicije. I tako godinama unazad, i verovatno godinama unapred.

No, kako ovo promeniti? Kako da stranke izaberu zbilja najbolje za narodne poslanike. Sa delom svog tima (Dragiša​ i Marko​ pre svega) napisali smo predlog kako izabrati kandidate za NP a na osnovu iskustva koje ima Konzervativna partija Velike Britanije. One koje zanima evo ga tekst Kako postati poslanica - http://www.conservativewomen.org.uk/docs/becominganmp.pdf

Uglavnom osnova greške, koja kasnije multiplikuje sve greške, je u tome što neka par ljudi, ili čak uže od toga - jedan čovek, određuje ko će biti na poslaničkoj listi.

Ideja Konzervativaca od koje smo mi pošli je bila potpuno drugačija. Umesto da neko bira kandidate, članovi se sami prijavljuju stranci za određenu poziciju. Zatim prolaze kroz niz testova da bi na kraju neko nezavisno stranačko telo, a na osnovu testova, odredilo ko su kandidati za poslanike. Zatim ti kandidati odlaze na rigoroznu obuku (pogledati film Erin Brockovich) i kreću u izbornu kampanju. Oni koji uđu u Parlament, mnogo ređe čine greške i izlaze nespremni pred novinare.

PS Ako se pitate šta je bilo sa našim predlogom odgovor je jednostavan - NIŠTA. Predsedništvo stranke je odbilo da raspravlja o njemu. JEDNOGLASNO. 

Нема коментара:

Постави коментар