четвртак, 5. мај 2016.

Da li su istraživači opet promašili na izborima

Godinama, u raznim državama, na raznim kontinentima, učestvujem u pravljenju upitnika za istraživanja i kasnije ih prezentujem političarima. Najčešće traže da prvi slajd bude rejting stranka, drugi rejting političara – i to je mahom ono što ih interesuje. Istini za volju, neki među njima pogledaju i pravac u kom ide država i eventualno probleme. Sva ostala ukrštanja i slajdovi koji ih prate su uglavnom odgledani uz kucanje poruka na mobilnom telefonu ili pogledom: ‘ubrzaj – što smaraš sa tim’…

Kada se radi o rejtingu stranaka samo su dve reakcije političara: super nam je rejting i ovo istraživanje ništa ne valja, imamo sigurno više. U Srbiji, BiH, istočnoj Africi (zanimljivo ne i u Bugarskoj) loš rejting koji nam daju istraživači obično je praćen i rečenicom: ma oni nikada nisu pogodili…

Upravo zbog toga me je interesovalo koliko su bila tačna istraživanja za izbore 2016 u Srbiji, pogotovu što su sve agencije govorile da ima oko 20% onih koji izlaze na izbore a neće da kažu za koga će glasati.

Uzeo sam 5 istraživanja različitih agencija urađenih od 20.04. do 23.04. Rezultati sun a grafikonu:




Ukoliko pretpostavimo da je greška +/- 2.5% ne postoji stranka koja ispada iz ove margine.

Odakle ove sitne razlike – moja spekulacija:

SPS birači su čvrsti i kod ove stranke greške gotovo da nema.

DS i DJB – izgleda da je deo njihovih birača često bio u onoj grupi: izlazim neću da kažem. To je zbog negativne kampanje vođene prema njima bio socijalno prihvatljiv odgovor davan od strane anketiranih.

Ostale stranke nisu uspele na izborni dan da izvedu sve svoje potencijalne birače…

I kao što na predavanjima govorim: morate verovati istraživanjima JM jer verujete i u analizu krvi. I tamo i ovde uzimamo uzorak. Ne vadi vam niko svu krv da bi saznao da li ste bolesni od nečeg. Tako i ovde – istraživači su uglavnom dovoljno iskusni i dovoljno drže do svoje profesije. Ipak, kao što radite double check kod doktora radite i double check sa istraživačkim agencijama. Nemojte se osloniti samo na jednu.



1 коментар:

  1. Tomo,
    Pretpostavljam da si uzeo aritmetičku sredinu od pet istraživanja pa je koristio kao referentnu vrednost. Da li je interesantno kako su agencije pojedinačno iznosile predviđanja? Veoma često se spekuliše da agencije favorizuju pojedine stranke u istraživanjima pa i to može biti uzrok razlike u odnosu na konačne rezultate.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши