четвртак, 26. мај 2016.

Izbegavati od jela tokom kampanje




Kada trčite kao kandidat u kampanji, često vam loklani odbori naprave na kraju dana žele da naprave plezir i vode vas na večeru. Ipak, postoji neka hrana koju svakako treba da izbegavate. Sa jedne strane iz zdravstvenih razloga a sa druge jer ste često okruženi gomilom ljudi koji imaju foto aparate na mobilnim koje mogu da iskoriste onda kada to vama najmanje odgovara.

Jedan od mojih prvih predsedničkih kandidata, još tamo davne 2002 godine nije jeo tokom kampanje na putu. Zahtevao je od mene da u autu uvek ima dovoljno čokolade i koka kole. Izgleda da je on shvatio mnogo pre od mene kakve sve posledice mogu da budu…

Evo nekih preporuka šta izbegavati tokom kampanje.


10. Mleko, jogurt…

sigurno je zdravije od Cole, ukoliko niste intolerantni na laktozu… I sigurno je da je bolje da se u novinama pojavi vaša fotografija kako pijete mleko (ili jogurt) no da držite u ruci neko gazirano piće. Ipak pre nego što se slikate sa mlekom raspitajte se o ceni i stanju mlekarske industrije da vas novinari ne bi iznenadili sa nekim pitanjem. Ukoliko pijete jogurt iz čaše – nipošto ne ližite poklopac – iako je mnogima to najbolji deo jogurta.  Obratite pažnju da vam ne ostanu ‘brkovi’ kad pijete iz case.

9. Krompir

Mnogo krompira tokom kampanje će vas sigurno udebljati. A ne želite da novinarima pružite mogućnost da porede vase fotografije pre i posle kampanje uz rečenicu – ugojio se…

8. Meso

Sendvič sa piletinom ili ćuretinom je odličan. Belo meso sa roštilja je takođe dobro. Možete da se prodajete kako pazite na svoju ishranu. Ipak, uvek naručujte meso bez kostiju – tako se nećete mučiti ili vas neće niko slikati kako jedete rukama.


7. Kukuruz

Da svi ga volimo… I dolazi njegova sezona. Pre nego što ga naručite tokom kampanje stanite jednom ispred ogledala i gledajte se dok ga jedete. Kako izgledate, ali iskreno?


6. Perece, kifle

slično kao i kukuruz. Ne izgledate baš naročito lepo dok pokušavate da otkinete parče i sažvaćete.


5. Fast food

Najbolje da izbegavate. Noćna mora za svakog menadžera kampanje i njegov PR tim. Naročito ukoliko kandidat voli da na pljeskavicu/hamburger stavi mnogo kečapa. Izbegavati u širokom luku – naročito ukoliko je povezano sa jelom na ulici.


4. Sladoled

Nipošto ne u kornetu!!! Nema tog ko vas neće slikati dok vam se sladoled u kornetu topi i cedi niz prste.


3. Gulaš, paprika, perklet

Da, predivno su jela… I da ima stvarno mesta gde su fantastična… No, ne znam šta gluplje izgleda na fotografiji – umazana košulja i/ili kravata ili političar sa portiklom.


2. Sushi

Postao je popular i kod nas i može se relativno lako pronaći. Jesti sirovu ribu sa pirinčem je zdravo i ne goji. No, mi smo hiljadama kilometara daleko od okeana. Najčešće naš stomak nije navikao na takvu hranu i mogu se pojaviti propratni efekti. Ukoliko ste pri tome i nevešti u jelu sa štapićima – bolje izbegnite.


1. Hleb i so


Gotovo da je postalo tradicija kod nas da se političari dočekuju na ovaj (da li?) tradicionalni način. Ukoliko već ne možete da izbegnete – uzmite što manji komad i minimum minimum soli. Što je manje vremena do govora od ovog ‘posluženja’ to je i manja količina hleba i soli koju ćete uzeti. Od hleba ostaju mrvice u ustima, lepe se za zube. Ukoliko držite govor na mitingu, govorićete glasnije i neka od mrvica lako može da vam izčeti iz usta i da bude zanimljiva fotografija koja će se deliti mrežama. Sa druge strane – so suši usta i posle nje je malo teže govoriti. Zato zamolite svoj advance team da zamoli domaćina da ne insistira na ovome…

Нема коментара:

Постави коментар