субота, 4. март 2017.

Prikupljanje potpisa

Većina kandidata / stranaka potpisa se seti neposredno pred izbore. Kao i izbornog zakonodavstva. Do tada ova tema kao da za njih ne postoji. Slično je i ove godine. Iako je zakon o notarima usvojen pre 3 godine, pa pre 2 godine opet odložena njegova primena za 01.03.2017 niko se nije setio da, pogotovu od ovih što su danas najglasniji da nešto urade po tom pitanju. A imali su preko 700 dana vremena...
Druga je tema o kojoj želim da pišem. E-voting a samim tim i e prikupljanje potpisa. Mislim da postoje 3 načina za prikupljanje potpisa.

1. kreditna kartica sa pinom

U banci imaju sve vaše podatke. Ime, prezime, JMBG, broj LK, adresu, očitanu LK. Sve ono što je notaru potrebno za validan potpis za podršku kandidatu.
Kako bi izgledao proces davanja podrške pomoću bankarske kartice. Ubacite je u čitač, ili odete na sajt banke za e-banking, što ne i na ATM na ulici, date glas za kandidata za koga želite. U bazi RIK-a, sa kojom je aplikacija povezana vaš glas se ‘knjiži’izabranom kandidatu. Banka vam automatski skine 50,00 dinara. Preko aplikacije dobijate potvrdu SMS-om da su vam skinute pare i kome ste dali potpis. Na drugoj strani slično obaveštenje dobije i kandidat / stranka. Podršku kandidatu možete da promenite samo jednom.
Ne zaboravite - zakon je čak stroži za zloupotrebu kreditne kartice. Analogijom, ako napravi neko nešto: korišćenjem tuđe platne kartice iz čl. 225 st4 u vezi st. 2 KZ zaprećena kazna zatvora je od 1 do 8 godina.

2. Pomoću lične karte

Ne vidim razlog ukoliko mogu da podnesem završni račun ili izvadim dokumenta da ne mogu i da dam elektronski podršku kandidatu. Princip je sličan kao i kod kreditne kartice osim što bi morali uplatu od 50,00 RSD da rešimo i povežemo sa bankarskom karticom.

3. Onako kako sad radimo....

Ne želim ni da pišem o ovum....

Нема коментара:

Постави коментар