среда, 22. март 2017.

Ko može da glasa za Belog?

Ok, znam istraživanje na internetu je nepouzdano, nekvalitetno, ne predstavlja ono što je Srbija. No, po nekim podacima samo na FB ima oko 4 miliona profila, mnogo pravih i nešto lažnih. Većina onih koji su na FB su pre svega mlađi od proseka, obrazovaniji od proseka i urbaniji od proseka. Kada radimo klasična, terenska ili telefonska istraživanja, najveći problem je uprvo u onima koji imaju OŠ i manje. Oni prosto ne žele da učestvuju u istraživanju jer ih je sramota.
Iako većina amatera gleda samo rejtinge stranaka i/ili političara mnogo bitnija stvar su takozvana ukrštanja. U njima vidimo mnoge stvari o kojima se ne priča javnosti a na kojima se bazira strategija kampanje.
Kada govorimo o poslednjem internet istraživanju koja sam ‘pustio’ na net možemo znati, iz ukrštanja, ko su potencijalni glasači Belog iz opozicije. Kako? Pođimo od najjednostavnijeg podatka dobijenog ukrštanjem: kakve ocene Belom su dali oni koji su 2016-te glasali za određenu stranku a kakve svojim kandidatima.

Oni koji su glasali za DS 2016-te

Iako mnogi misle da su ovi birači masovno ‘preleteli’ kod Belog od Saše Jankovića mislim da to nije slučaj. Evo grafikona:
























Prosto je - i dalje najbolju prosečnu ocenu kod ovih birača ima Saša Janković, dok je Beli najbolji drugi izbor.

Oni koji su glasali za DJB 2016-te


Ovde je situacija mnogo zanimljivija.
















Oni koji su 2016-te glasali za DSS/Dveri

Nekima ovi grafikoni mogu biti iznenađenje a nekima i ne. Pogledajte:





















Nisam glasao 2016-te

Prosto i ovde je Beli, uz Sašu Jankovića dominantan u ocenama.
























Priča Saše Radulovića da njegova pojava kao predsedničkog kandidata na izborima povećava izlaznost pada u vodu nakon ovog grafika







Mnogo su zanimljiviji brojevi za koga bi ljudi u Srbiji glasali ako se Beli pojavi sa listom na parlamentarnim izborima... Tek tu ima iznenađenja...

Нема коментара:

Постави коментар